Regionmästerskap VVS 25 mars

Må bästa VVS-elev vinna!

Universitetsholmens gymnasium kommer att arrangera Regionmästerskapen i VVS 2015 den 25 mars. Nästan 100 elever tävlade om en finalplats och nu är det dags för sju elever från lika många skolor att göra upp om att bli regionmästare i Skåne – Blekinge.

Eleverna ska visa sina kunskaper i systemkunskap och hur duktiga de är på att mäta och bocka (böja) rör. De har totalt fyra timmar på sig att slutföra uppgiften och två domare kommer att kontrollmäta och granska tävlingsuppgiften.

-Genom skoltävlingar har vi möjlighet att dels få en bild av kunskapsnivån på eleverna och dels möjlighet att lyfta de skolor som får genomföra regionmästerskapen säger Charlotte Fryklund, verksamhetschef på VVS-Branschens Yrkesnämnd som står bakom tävlingarna.

Skolmästerskapen, som är uttagningstävlingen till regionmästerskapen, är ett webbaserat test som testar elevernas teoretiska kunskaper och regionmästerskapen testar deras praktiska skicklighet.

-VVS-montör är ett yrke som kräver både teoretiska och praktiska kunskaper och genom de här tävlingarna har vi möjlighet att lyfta fram och visa upp det säger Charlotte. Men framför allt hoppas vi att eleverna tycker det är roligt att delta!

Den elev som blir regionmästare får ett utbildningsstipendium och pengarna fördelas mellan eleven som blir regionmästare, läraren och klassen som regionmästaren går i.

För att få arrangera regionmästerskapet måste skolan vara Förstklassig, det vill säga skolan ska ha ansökt om och klarat de kvalitetskrav VVS-branschens har på utbildningen. Universitetsholmens gymnasium har varit Förstklassiga under alla år som kvalitetsstämpeln funnits.

Fakta:

VVS-Branschens Yrkesnämnd står bakom skoltävlingarna inom VVS. Skoltävlingarna består av två delar – först ett skolmästerskap där samtliga elever på VVS-utbildningarna erbjuds att delta och därefter ett regionmästerskap där skolmästaren på varje skola får delta.

Skolmästerskapet är ett teoretiskt test som genomförs under en timme och regionmästerskapen är en praktisk tävling som genomförs under fyra timmar.

550 elever från cirka 60 skolor genomförde det teoretiska webbtestet och under mars och april kommer 8 regionmästerskap att genomföras runt om i landet.

VVS-Branschens Yrkesnämnd är en gemensam organisation för VVS Företagen och Byggnads. Genom yrkesnämnden samarbetar arbetsmarknadens parter när det gäller yrkesutbildning inom VVS-branschen för VVS-montörer, industrirörmontörer, VVS-isolerare och isoleringsplåtslagare. www.vvsyn.se.

Frågor om skolmästerskap och regionmästerskap besvaras av Lena Hedman, VVS-Branschens Yrkesnämnd, 08-564 854 33